Buszbaleset kártérítés és kárrendezés

Buszbaleset kárrendezése során az autóbusz megsérült utasát mindenképpen megilleti a kártérítés, függetlenül attól, hogy melyik fél okozta a balesetet. Ha a közlekedési baleset másik jármű hibájából következett be, akkor a busz baleset kártérítése az ő felelősségbiztosítása alapján történik.

Ha a buszvezető hibájából történt baleset, az autóbusz utasai számára akkor is a busz kötelező felelősségbiztosítása alapján fizetik ki a buszbaleset kártérítését. A kártérítést az autóbusz üzemeltetőjének biztosítója fizeti ki, legyen az Volánbusz, BKK busz, vagy különjárati kiránduló autóbusz.

A magas baleseti kártérítés érdekében fontos, hogy a biztosítói kárbejelentést szakszerűen, mindenre kiterjedően fogalmazza meg a közlekedési balesetben vétlen károsult. Egy félreérthetően megfogalmazott baleseti kárleíráson, hiányosan összeállított kártérítési igényen sok millió forint kártérítés múlhat. Az autóbusz balesetekben érintett személyek kártérítési igényének  összeállításához célszerű független kárrendezési szakértő, biztosítási szakjogász segítségét igénybe venni.

 

Ha a buszbaleset okozója másik jármű

Ha a buszbalesetek okozója egy másik jármű, akkor minden más közlekedési balesethez hasonlóan a kárt okozó jármű kötelező biztosítása terhére rendezhető a baleseti kártérítés. A balesetben kárt szenvedett busz utasai a károkozó jármű biztosítójához fordulhatnak a megfelelően összeállított kárigényükkel.

Buszbaleset a buszvezető saját hibájából

Rendőrség helyszínel egy buszbaleset helyszínén Székesfehérváron. Fotó: police.hu
Rendőrség helyszínel egy buszbaleset helyszínén Székesfehérváron. Fotó: police.hu

Az utazást szervező, az autóbuszt üzemeltető cégnek nincs olyan kötelezettsége, hogy buszbaleset bekövetkezte esetén az utasokra élet- és balesetbiztosítást kössön. Egyes tömegközlekedési társaságoknál (Volánbusz, MÁV) létezik ilyen “menetjegy árába beépített” biztosítás, de pl. a BKV – BKK-nál már nem. A különjárati autóbuszt üzemeltető vállalkozók többsége sem köt külön balesetbiztosítást az utasokra.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) viszont kiterjed a kárt okozó gépjármű utasainak a kártérítésére is. Tehát ha a buszbaleset az autóbuszvezető vagy a jármű hibájából (pl. műszaki hiba, defekt stb.) következik be, az utasok kártérítése akkor is az autóbusz kötelező biztosítása terhére végezhető el.

A busz balesetben sérült utasoknak ebben az esetben ahhoz a biztosítóhoz kell kártérítési igényüket benyújtaniuk, ahol az autóbusz kötelező biztosítását megkötötték. A kárbejelentést szakszerűen kell összeállítani. Több milliós vagy súlyos esetekben több tízmilliós kártérítést bukhat el egy rosszul összeállított kártérítési igénnyel.

Buszbaleset során az utasok akkor is kapnak kártérítést, ha a közlekedési balesetet az autóusz vezetője okozta.Kártérítési tanácsok és azonnali teendők buszbaleset esetén

  • Személyi sérülés esetén hívjanak mentőt és rendőrt!
  • Írja fel a tanúk adatait, készítsenek egyszerű jegyzőkönyvet a baleset körülményeiről!
  • Készítsenek pár fotót a jármű(vek) helyzetéről
  • Ha utasként pl: hirtelen fékezés miatt elesett, az esés helyszínéről is készíthet fotót.
  • Ha utasként szenved balesetet, Önnek jár a kártérítés, hívja irodánkat!
  • Később jelentkező, akár enyhe panaszok esetén is haladéktalanul keresse fel körzeti orvosát, és vizsgáltassa ki magát!

Ha egy harmadik fél (nem gépjármű) okozza a buszbalesetet

Ha a buszbaleset bekövetkezéséért nem az autóbusz üzemeltető vállalkozás, vagy a sofőr a felelős, hanem egy harmadik személy, akkor neki kell a kártérítést magára vállalnia. Előfordulhat például, hogy egy kerékpáros, vagy gyalogos a buszbaleset okozója. Vagy ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, ha például egy épület erkélyéről leváló tégladarab sebesít meg egy utast, aki éppen leszáll a ház előtt megálló autóbuszról.

Ha a károkozó rendelkezik olyan biztosítással, melynek van felelősségbiztosítási része is, akkor annak terhére fizethető ki a kártérítés. Például egy társasháznak biztosan van ilyen felelősségbiztosítása, de lehet ilyen elem lakásbiztosításokban is. Amennyiben a károkozónak nincs ilyen biztosítása, akkor a bíróság őt magát kötelezi a kár megtérítésére.

Fontos, hogy a kártérítés mértéke nem olyan előre elhatározott, leírt kategóriák alapján történik, mint egy életbiztosítás vagy utasbaleset biztosítás. A megítélhető kártérítés mértéke attól függ, hogy a károsult mennyire megalapozottan, mennyire minden területre kiterjedően állítja össze a buszbaleset kártérítési igényét. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a kárigény benyújtása előtt feltétlenül vegye fel kárrendezési irodánkkal a kapcsolatot, hogy megalapozott, szakmailag pontos és teljes körű kárigény benyújtásával a lehető legmagasabb összegű kártérítést érhesse el a biztosítónál.