Gyalogos gázolás – kártérítés és kárrendezés

Gyalogos gázolásos baleset akár egy kellemes séta közben is előfordulhat. Annak is járhat kártérítés, aki az út vagy egy épület hibájából sérül meg.
Gyalogos gázolásos baleset akár egy kellemes séta közben is előfordulhat.

Gyalogos gázolásnak nevezzük, amikor egy jármű, vagy gépjármű a gyalogosan közlekedő személyt elüti. A gyalogosgázolások többsége a kijelölt gyalogátkelőhelyeken történik akkor, amikor a jelzőlámpa a gyalogosnak és a jobbra kanyarodó autónak is szabad jelzést ad. Gyalogos gázolás az is, amikor a gyalogos a közúton annak jobb, vagy bal oldalán halad, vagy akár szabálytalanul, nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen, akár körültekintés nélkül akar áthaladni. Számtalan esetben előfordul olyan gyalogos gázolás is, amikor az autós félrerántja a kormányt, vagy műszaki hiba miatt autójával felszalad a járdára és behajt a gyalogosok közé. Ekkor is gyalogos gázolásról beszélünk.

A jog kiemelten védi a közlekedésben résztvevő „gyengébb” felet.

Gépjármű üzembentartója, vezetője által okozott káresemény során a közúti balesetben megsérült gyalogos kárát a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás téríti meg.

Ha kerékpárral ütötték el a gyalogost, a gyalogosgázoló kerékpáros lakásbiztosítása – amennyiben tartalmaz felelősségbiztosítási részelemet – téríti meg a gyalogos kárát.

Ha gyalogos gázolás történt…

  • Minden esetben írtja fel a tanúk, és a gyalogos gázolást elkövető személy és gépjármű adatait!
  • Személyi sérülés esetén hívjon rendőrt, és menjen orvoshoz, mert a baleset miatti sérüléseit így később is egyértelműen bizonyítani tudja.