Kerékpáros balesetek kártérítése és kárrendezés

A jog kiemelten védi a közlekedésben résztvevő „gyengébb” felet. Ha egy kerékpáros balesetben megsérül, vagy kárt szenved, akkor a kárt okozó autós kötelező gépjármű felelősség-biztosítása megtéríti a kerékpáros balesetekben sérült személy kárát.

Ha a kerékpáros balesetnek Ön a vétlen sérültje

Tipikus és sajnos gyakori kerékpáros balesetek, hogy egy autó nem adja meg az elsőbbséget és elüti a kerékpárost. Ilyen esetben a kerékpáros kárát az autó kötelező felelősségbiztosítása terhére rendezi a biztosító. Vannak azonban ennél nehezebben átlátható és nehezebben érvényesíthető kárigények.

A nagyvárosi kerékpározás olyan mint egy extrém sport, magas a kerékpáros balesetek valószínűsége.
A nagyvárosi kerékpározás olyan mint egy extrém sport, magas a kerékpáros balesetek valószínűsége.

Például a parkoló autóból figyelmetlenül száll ki az utas vagy a gépjárművezető, és a kerékpáros a hirtelen kinyitott ajtónak ütközik. Gyakori az ilyen típusú kerékpár baleset, azonban a biztosítók többsége ezt a kártérítési igényt a kötelező biztosítás terhére nagyrészt elutasítja. Ilyen esetben még a kárbejelentés előtt (!) keressen egy független kárrendezési szakembert!

Általános szabály, hogy a károkozó gépjármű üzemben tartója vagy a kötelező felelősségbiztosítója köteles megtéríteni az okozott kárt. Az üzemben tartótól tehát akkor is követelhető a kár megtérítése, ha a biztosító elutasítja a kerékpáros baleset sérültje által benyújtott kárigényt.

Másik jellemző példa, amikor egy gyalogos figyelmetlenül a kerékpár elé lép és a kerékpáros elesik. Személyi sérülés történt és a kerékpárban is keletkezett kár. Gépjármű nem érintett a balesetben, így nincs kgfb, aminek a terhére a kártérítést rendezni lehetne. Megoldás, hogy a gyalogosnak az állandó lakóhelye szerinti lakásbiztosítása terhére kifizethető a kártérítés. Ennek az a feltétele, hogy a biztosítás tartalmazzon általános felelősségbiztosítási kiegészítő modult. Az online lakásbiztosítás kalkulátorral kiszámolhatja, hogy mennyibe kerül egy teljeskörű védelmet nyújtó lakásbiztosítási szerződés. A kalkulátor 10 biztosító ajánlatát hasonlítja össze.

Kártérítési tippek kerékpáros balesetek esetén:

  • Minden esetben írtja fel a tanúk, és a kerékpáros balesetet okozó személy adatait, lehet, hogy később még szüksége lesz rá.
  • Kérdezze meg, van-e lakásbiztosítása és melyik biztosítónál.
  • Személyi sérülés esetén hívjon rendőrt, és mentőt, mert egy kisebb fájdalommal járó sérülés is lehet súlyos.
  • A biztosítói kárbejelentés előtt keressen fel egy független kárszakértő irodát!

Kerékpárral Ön okoz balesetet

A kerékpárral közlekedő személy is köteles megtéríteni az általa okozott kárt. Ha a kerékpáros balesetet okozó személy vagy családtagja rendelkezik olyan lakásbiztosítással (általános felelősségbiztosítással), mely tartalmaz felelősségbiztosítási részelemet is, akkor a kerékpár baleset során okozott kárt a (lakás)biztostó Ön helyett megtéríti. Ha nincs ilyen biztosítása, a károsult akkor is követelheti Öntől a kár megfizetését.

Ha a kerékpár balesetet a biciklis okozza, neki kell megtérítenie a kárt. Léteznek olyan biztosítások, melyek kifizetik a kerékpáros által okozott károkat is.
Ha a kerékpár balesetet a biciklis okozza, neki kell megtérítenie a kárt. Léteznek olyan biztosítások, melyek kifizetik a kerékpáros által okozott károkat is.

Ilyen kerékpáros baleset lehet például, ha

  • kerékpárral figyelmetlenül kikanyarodik egy autó elé és összeütköznek,
  • emiatt a sofőr elrántja a kormányt és másik autónak, villanyoszlopnak, épületnek ütközik.
  • a gyermeke kerékpározás közben nekiütközik egy parkoló járműnek, melynek fényezése megsérül vagy az autó tükre is letörik.

Ilyen esetben is az autó tulajdonosa jogosan követelheti a kerékpárbaleset során okozott kár megtérítését.

További kártérítési tippek:

  • Enyhe fájdalom esetén is, menjen orvoshoz, mert a kerékpáros baleset során keletkezett sérüléseit vitás kárrendezés során így egyértelműen bizonyítani tudja.
  • A lakásbiztosítás kalkulátorral kiszámolhatja, mennyibe kerül egy korszerű lakásbiztosítás, mely a kerékpárral okozott károkat is megtéríti Ön helyett.