Motoros balesetek kártérítése és kárrendezés

A közlekedési balesetben vétlen motorosnak is jár kártérítés, ha motoros baleset vétlen részesévé válik. Ha gépjármű okozta a motoros balesetet, akkor a kárrendezés a károkozó gépjármű kötelező biztosítása (kgfb) alapján történik. Ha a balesetért gyalogos vagy kerékpáros a felelős, akkor a károkozóknak a felelősségbiztosítással kiegészített lakásbiztosítása, vagy általános felelősségbiztosítása alapján fizethető ki a kártérítés.

A közlekedési balesetben vétlen motorosnak is kártérítés jár, ha baleset vétlen részesévé válik.
A közlekedési balesetben vétlen motorosnak is kártérítés jár, ha baleset vétlen részesévé válik.

Ha a motoros balesetnek Ön a vétlen sérültje

A közlekedés bármelyik résztvevője okozza a motoros balesetet, a motoros számára az eset gyakran végződik súlyos sérüléssel.

Tipikus vétlen motoros balesetek

 • egy kanyarodó autó nem adja meg az elsőbbséget és elüti a motorost
 • a gyalogos váratlanul lelép az úttestről és a motoros vészfékezés közben elesik
 • az előző motorost figyelmetlen sávváltás közben elsodorja az előzött autó

Ilyen esetekben általában személyi sérülés történik és a motorkerékpárban is jelentős kár keletkezik. Ha a károkozó másik gépjármű, akkor a kártérítés a balesetet okozó autó kgfb, kötelező biztosítása terhére fizethető ki. Ha pedig gyalogos vagy kerékpáros a károkozó, akkor állandó lakóhelye szerinti lakásbiztosítása terhére fizethető ki a kártérítés, ha a lakásbiztosítás tartalmaz általános felelősségbiztosítási kiegészítő modult. Minden esetben töltsék ki a Baleseti Bejelentő (kék-sárga) nyomtatvány valamennyi rovatát, és jelentse be kárát a károkozó biztosítójánál.

Tippek motoros balesetek esetén:

 • Minden esetben írtja fel a tanúk, és a motoros balesetet okozó személy adatait!
 • Személyi sérülés esetén hívjon rendőrt, és menjen orvoshoz, mert a baleset miatti sérüléseit így egyértelműen bizonyítani tudja.
 • A motoros baleset helyszínén készítsen fotókat, melyen a járművek helyzete, rendszáma és a baleseti helyszín is jól látható.
 • A magas baleseti kártérítés érdekében forduljon független kárrendezési szakértőhöz!

Ha motorkerékpárral Ön okoz balesetet

A közúti közlekedés egyik feltétele, hogy a forgalomban részvevő gépjárművek rendelkezzenek érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítással, azaz kgfb-vel. Ez a biztosítás a motorkerékpárokra is kötelező.

Ha Ön okoz balesetet motorkerékpárjával, töltsék ki a Baleseti Bejelentő (kék-sárga) nyomtatvány valamennyi rovatát. A bejelentőlap egyik példánya a károsulté, a másik a károkozóé marad. Őrizze meg a saját példányát és a károkozást lehetőleg 5 napon belül jelentse be a saját kgfb biztosítójánál.

A saját motorkerékpárjában keletkezett kárt a casco biztosítás fizeti ki. Ha személyi sérülése is történt, azt életbiztosítása, balesetbiztosítása, utasbiztosítása vagy otthoni lakásbiztosításának feltételei szerint érvényesítheti.

A vagánykodó motoros is okozhat balesetet, azonban a motoros balesetek többsége nem a motorosok hibájából következik be.

Tipikus saját hibás motoros balesetek motoros túrák közben

 • egykerekezés
 • ülésen térdelve, vagy állva motorozás
 • a párhuzamos közlekedésű úton a motoros két autó közt elszáguld
 • szabálytalan előzés kanyarban, tiltott helyen, záróvonalat átlépve
 • hirtelen fékez egy autó és a követési távolság be nem tartása miatt a motoros “beleszáll” az előtte haladóba
 • száguldás a Mátra, Bakony, Mecsek hegyi útjain, a kanyarokban erősen döntögetve a motort, előbb-utóbb kicsúszás, vagy frontális ütközés lesz a vagánykodás vége

A felsoroltak tipikus saját hibás balesetek, mely esetekben a motorkerékpárban keletkezett károkra akkor kaphat kártérítés a motoros, ha rendelkezik motor casco biztosítással. A személyi sérüléses károkra az életbiztosítás, balesetbiztosítás, esetleg a lakásbiztosítás kiegészítő baleset biztosítási részeleme fizet. Külföldi motorostúrán jól jöhet a motoros utasbiztosítás is.

Tippek motorbalesetek esetén:

 • Személyi sérülés esetén hívjon rendőrt, menjen orvoshoz, mert egy jelentéktelennek tűnő sérülés is lehet súlyos.
 • Írja fel a tanúk nevét és címét! Vitás kárrendezés esetén a motorbaleset körülményeit egyértelműen bizonyítani tudja.
 • A motor casco kalkulátorral kiszámolhatja, mennyibe kerül egy korszerű motor CASCO, mely a saját hibás motorbaleseteknél jól jöhet.