Tömegközlekedési balesetek kártérítése és kárrendezés

Május közepén 11-en sérültek meg Székesfehérváron egy hármas közlekedési balesetben. Egy autóbusz, egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött egymásnak. A sérültek mind a busz utasai közül kerültek ki, a 11 utas közül nyolcan kiskorúak. Szerencsére ez a baleset a kisebb koccanások közé tartozik, az autóbusz utasok valamennyien csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. A tömegközlekedési balesetek kártérítése azért is nehezebb dolog, mert az utas sokkal kiszolgáltatottabb, mint egy személyautós balesetnél.

Tömegközlekedési baleset kártérítése azért is nehéz dolog, mert az utas sokkal kiszolgáltatottabb, mint személyautós balesetnél.
Tömegközlekedési baleset kártérítése azért is nehéz dolog, mert az utas sokkal kiszolgáltatottabb, mint személyautós balesetnél. Foto: police.hu

A tömegközlekedési balesetek mindig erősen felborzolják a közvéleményt. Még a legkisebb incidens is tucatnyi ember sérülését hozza magával. A megsérült utasok számára pedig sokszor nem is egyértelmű, hogy milyen kártérítés jár nekik: egyáltalán kártalanítja őket valaki az anyagi veszteségért, az átélt sérelemért, fájdalomért? Ki biztosítja egy tömegközlekedési baleset sérültjeit?

Volánbusz és MÁV utasbiztosítás a menetjegy árában

A menetjegy ellenében igénybe vehető tömegközlekedési eszközökön a jogszerűen utazó utas a legtöbb esetben biztosítottnak számít. A jogszerűség azt jelenti, hogy megveszi a menetjegy, bérletet, vagy valamilyen jogcím alapján él az ingyenes utazás lehetőségével (pl. 70 év feletti nyugdíjasok, vagy 6 év alatti gyermekek).

A menetjegy vásárlásával az utas megköti az utazási szerződést, ami biztosítást is tartalmaz. Ez többségében biztosítási fedezetet nyújt baleseti halál, rokkantság, csonttörés, kórházi kezelés esetén. A biztosítás tartalmaz poggyászkárra vonatkozó térítést is. A biztosítási összeg többnyire viszonylag alacsony: a Volánbusz szerződése pl. baleseti halálra és teljes rokkantságra 2 millió forintot térít. A poggyászkárra 100 ezer forint a biztosítási összeg, de pl. ékszerre, bármilyen aranytárgyra, vagy készpénzre egyáltalán nem ad fedezetet. A MÁV utasa baleseti halálra 1 millió, rokkantságra 1,2 millió forintos biztosítással rendelkezik.
Ez az utasbiztosítás baleset esetén szinte automatikusan fizet, anélkül, hogy az utas felelősségét vizsgálnák. A balesetet a jármű üzemeltetőjénél kell bejelenteni.

A BKK – BKV utasoknak nincs utasbiztosítása!

Fontos tudni viszont, hogy a budapesti tömegközlekedés utasai nincsenek biztosítva! A BKV – BKK 2012 óta nem köt ilyen biztosítást az utasaira.

A BKV -BKK nem köt biztosítást az utasokra. Ennek ellenére a tömegközlekedési járműveken bekövetkezett közlekedési balesetekért a kártérítési felelőssége fennáll!
A BKV -BKK nem köt biztosítást az utasokra, ettől függetlenül a tömegközlekedési járműveken bekövetkezett közlekedési balesetekért a kártérítési felelőssége fennáll!

Ha egy utas megsérül a BKV – BKK járatain, akkor kárigényével közvetlenül a céghez kell fordulnia, s valószínűleg bíróság fogja a kártérítés összegét megállapítani. A BKV – BKK a kárigényt általában megpróbálja kisebbíteni, például kármegosztást alkalmazni arra hivatkozva, hogy az utas nem kapaszkodott a buszon, vagy más módon felelős ő maga is a balesetért. A fő különbség tehát az, hogy míg a Volánbusz és a MÁV vonalain az utas mindenképpen megkapja a kártérítést, ha elesik és eltöri a lábát, addig a BKV – BKK járatain bíróság előtt kell egyértelműen igazolnia, hogy a baleset a BKV – BKK hibájából következett be.

A BKV – BKK az utasbiztosításokat takarékosságra hivatkozva szüntette meg

A BKV – BKK számára évi 50 millió forintba kerülne a régi utasbiztosítás fenntartása, míg a perekre és a peren kívüli egyezségekre évente ennél kevesebbet fizetnek ki a tömegközlekedés során megsérült utasoknak.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy tömegközlekedési baleset esetén az utasokra éppen úgy vonatkozik a kárt okozó jármű kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának a térítési kötelezettsége, mint egy személyautó esetében. A kárt okozó jármű kgfb terhére is benyújthatók a kárigények!

A tömegközlekedési balesetek sérültjeinek nem könnyű a megfelelő kártérítési igény összeállítása, hiszen magas fokú jogi, biztosítási ismeretekre van hozzá szükség. Éppen ezért javasoljuk, hogy mielőtt az utasbiztosítás igénybe vételére, vagy a kárigény benyújtására lépéseket tenne, mindenképpen konzultáljon kárrendezési irodánk szakértőivel, hogy a lehető legmagasabb összegű kártérítést sikerüljön elérnie!

A metró, villamos, troli, autóbusz, HÉV, és valamennyi BKV és BKK járművet ért baleset tömegközlekedési balesetnek számít.
A metró, villamos, troli, autóbusz, HÉV, és valamennyi BKV és BKK járművet ért baleset tömegközlekedési balesetnek számít.

Tippek tömegközlekedési balesetek esetén

  • Ha tömegközlekedési baleset éri, Önnek jár a kártérítés, hívja irodánkat!
  • Tömegközlekedési baleset esetén a járművet üzemeltető cég köteles baleseti helyszínelést végezni!
  • Írja fel a tanúk adatait, kérje el a baleseti jegyzőkönyvet!
  • A legkisebb személyi sérülés esetén is haladéktalanul forduljon orvoshoz!
  • A baleset helyszínéről készítsen néhány bizonyító erejű fotót.