Vonatbaleset – vasúti balesetek kártérítése és kárrendezés

Vonatbaleset esetén az utasra érvényes a MÁV (üzemeltető) által kötött, menetjegybe épített balesetbiztosítása. Továbbá ebbe a baleseti kategóriába tartozik valamennyi kötöttpályás közlekedési eszköz, vonat, villamos, metró, sőt még Budapest legrégebbi közlekedési eszköze a fogaskerekű vasút is. A vonatbaleset kártérítése a menetjegybe lévő balesetbiztosítás terhére a legegyszerűbb és a leggyorsabb, viszont viszonylag alacsonyak a kártérítési összegek.

A vasúti balesetbiztosítás az utasra attól a pillanattól kezdve kiterjed, amikor utazási céllal vagy kísérőként belép a vasúti utasforgalmi területre. Tehát akkor is érvényes az üzemeltető által kötött utasbiztosítás, ha pl. a peronon vagy a váróteremben a frissen felmosott kövön elcsúszik az utas és eltöri a lábát. A biztosítás a kísérőjére is kiterjed, aki az utast a vasútállomásra elkísérte, esetleg a vonatra is felszállt, hogy csomagját felsegítse.

Vonatbaleset kártérítése a MÁV balesetbiztosítása alapján is történhet. A kárrendezés egyszerű és gyors, viszont alacsonyak a kártérítési összegek.
Vonatbaleset kártérítése a MÁV balesetbiztosítása alapján is történhet. A kárrendezés egyszerű és gyors, viszont alacsonyak a kártérítési összegek.

Az utasnak nem kötelező csak a vasúti balesetbiztosítás alapján benyújtania kárigényét.

Ha indokoltnak érzi, akkor a kárigényt saját maga is összeállíthatja, s a biztosítási szerződésben szereplő összegeken felül magasabb kártérítési összeget is igényelhet. Ilyen esetben viszont a közlekedési balesettel összefüggő kárigény megalapozottságát és összegszerűségét neki kell bizonyítania. Míg az utasbiztosítás terhére történő kifizetés valószínűleg gyors és egyszerű, addig a saját, vonatbaleseti kártérítési igény benyújtása a MÁV / üzemeltető felé nagy szakértelmet igényel és majdnem biztos, hogy hosszas eljárást indít el. A kártérítés összegét a felek vagy peren kívüli megegyezésben rögzítik, vagy a bíróság fogja kimondani talán évek múlva.

Ha a szolgáltató felelős a vonatbaleset, metróbaleset, villamosbaleset bekövetkezéséért

Ha a vonatbalesetet a MÁV / üzemeltető hibája okozta (akár a mozdonyvezető, akár más szereplő), akkor a vonatbaleset kártérítését a MÁV-nak kell állnia saját pénzéből, vagy felelősségbiztosítása terhére. Ilyen esetben a kártérítési igényt a vasúttársasághoz kell benyújtani.

Vonatbaleset, villamosbaleset, mertóbaleset esetén a forgalmi irodán készítsenek baleseti jegyzőkönyvet!
Vonatbaleset, villamosbaleset, mertóbaleset esetén a forgalmi irodán készítsenek baleseti jegyzőkönyvet!

Mi a teendő vonatbaleset, villamosbaleset és metróbaleset esetén?

  • Vonatbaleset esetén az üzemeltető cég köteles baleseti helyszínelést végezni, baleseti jegyzőkönyvet készíteni!
  • Írja fel a tanúk adatait!
  • Ha vonatbaleset, villamosbaleset, metróbaleset baleset éri, Önnek jár a kártérítés, hívja irodánkat!
  • A legkisebb személyi sérülés esetén is haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Ha másik gépjármű a vonatbaleset, villamosbaleset felelőse

A vonatbaleset, villamosbaleset, sérültje a kárt okozó gépjármű felelősségbiztosítása terhére is kezdeményezheti a kárrendezést. Ilyen eset előfordulhat, ha egy autó a tilos jelzés ellenére a sínekre hajt és összeütközik a személyvonattal, vagy a villamossal. A sérültek kártérítését ebben az esetben a károkozó autó kötelező biztosítása alapján kell kifizetni.

Ha a vonatbaleset, villamosbaleset, metróbaleset okozója harmadik fél

Vonatbalesetet, villamosbalesetet és metróbalesetet is okozhat olyan fél, aki semmilyen módon nem részese a közlekedésnek, s nincs ilyen jellegű biztosítása sem. Évekkel ezelőtt például többször előfordult, hogy ismeretlenek kővel dobálták meg az elhaladó személyvonatot. Még 1995-ben egy 2 éves kisgyermek meg is halt egy ilyen balesetben. Ha ilyen esetben az elkövetők személye napvilágra kerül, akkor büntetőjogi felelősségük mellett kártérítési felelősség is terheli őket – bár tény, hogy a tettesek legtöbbször ismeretlenek maradnak.

Ha a vonatbaleset okozója harmadik fél, akkor a balesetben megsérült utasok tőle követelhetnek kártérítést. Amennyiben a károkozó rendelkezik olyan biztosítással, melyben van felelősségbiztosítási elem (például lakásbiztosítás részeként), akkor annak terhére, a biztosítási összeg erejéig megtéríthetők az okozott károk.

Vonatbaleset, metróbaleset és villamosbaleset során a kártérítési igény pontos és teljes körű összeállítása magas fokú szakmai és jogi ismereteket, továbbá a biztosítási jogszabályok körében magas fokú tájékozottságot követel. Éppen ezért feltétlenül azt javasoljuk, hogy ha Ön vonatbaleset, villamosbaleset, vagy metróbaleset érintettje, károsultja, akkor a biztosítási igény összeállítása előtt feltétlenül kérjen díjmentes konzultációt kárrendezési irodánk munkatársától. Keressen minket telefonon, visszahívjuk és megbeszéljük a vonatbaleset kártérítésének lehetőségeit.